‘Doorstart afgeslankt Schoenenreus was beste optie’

De doorstart van schoenenketen Schoenenreus in afgeslankte vorm was de beste keuze die kon worden gemaakt. Zeker met het oog op de werkgelegenheid behelsde de ingreep de minst ingrijpende maatregel, schrijft curator Geurt te Biesebeek zijn eerste verslag over het bekritiseerde faillissement van het bedrijf.

Schoenenreus raakte naar eigen zeggen in de penarie door dalende omzetten die werden veroorzaakt door de crisis en door de concurrentie van internetwinkels. Het faillissement leidde tot het ontslag van vijfhonderd van de vijftienhonderd werknemers. De selectie die het management hanteerde om personeel te ontslaan werd door vakbonden 'onmenselijk' genoemd. Zij vermoedden destijds dat vooral de duurste krachten de laan uit werden gestuurd.

FNV Bondgenoten is niet overtuigd door de mening van de curator en heeft vermoedens dat gesloten winkels weer opengaan met goedkoper en jonger personeel. Volgens de vakbond worden voormalig werknemers die solliciteren afgewezen omdat ze ‘niet aan de criteria voldoen’.

Tot nu toe is bekend dat Schoenenreus een totale schuldlast heeft van zo’n 6,8 miljoen euro bij 226 schuldeisers. Dat betreft vooral verhuurders, leveranciers en financiers. Zij kunnen fluiten naar hun geld, voorziet de curator.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!