Het einde van de strijd tussen Albert Heijn en FNV Bondgenoten lijkt nog ver weg. De supermarktketen en de vakcentrale geven elkaar geen strobreed toe en ruziën nu niet alleen over een cao, maar zelfs over het exacte aantal stakers en de te verwachten bevoorradingsproblemen in de ruim 850 AH-winkels.
Albert Heijn-directeur Sander van der Laan liet gisteren tegenover de NOS weten zich te irriteren aan de houding van FNV. “Wat ons uitermate stoort is dat FNV continu bezig is om onjuiste informatie te verspreiden”, zei de topman. De vakbond stelt dat er zeshonderd tot zevenhonderd distributiemedewerkers staken, maar volgens Van der Laan gaat het slechts om hooguit honderd werknemers. “Zeven procent is slechts aan het staken, 93 procent werkt graag.”
Hoeveel distributiemedewerkers daadwerkelijk hun werk hebben neergelegd, zal vanmorgen op de vijfde stakingsdag duidelijk worden. De stakende werknemers lopen vanaf 11.00 uur een mars door Amsterdam. Daarna gaan de stakers naar hoofdconcern van Ahold om het concern te 'ontkronen'. Volgens FNV verdient Ahold het predicaat 'Koninklijk' niet meer.
Ook over de inzet van vakkenvullers in de distributiecentra als stakingsbrekers is heibel ontstaan. Volgens FNV is dit verboden bij de wet, Albert Heijn ontkent dit. In het Algemeen Dagblad geeft hoogleraar Arbeidsrecht Leonard Verburg de supermarktketen gelijk. “Zolang er met eigen mensen wordt gewerkt, is het geen overtreding”, stelt hij. Ook de Arbeidsinspectie, die door FNV werd ingeschakeld, constateerde geen onregelmatigheden.
Van der Laan irriteert zich daarnaast over de oproep van FNV om foto’s van lege schappen op Twitter te plaatsen. “De schappen liggen goed gevuld. Er is geen enkel probleem.” Volgens campagneleider Ron Meyer van FNV zal dat echter snel veranderen. Hij verwacht vooral problemen bij de versafdeling waar de voorraad niet kon worden opgeschaald voor het gestelde ultimatum van FNV.
Al deze onenigheid komt voort uit het stuklopen van cao-onderhandelingen tussen Albert Heijn en FNV. De vakcentrale wil meer werkzekerheid voor het personeel van distributiecentra. Albert Heijn vindt het eindbod van 3,5 procent loonsverhoging over twee jaar genoeg en weigert verder te onderhandelen. “We hebben in zeven maanden meer dan 23 keer onderhandeld”, stelt Van der Laan. Volgens hem streeft de vakbond thema's na die niet aan de onderhandelingstafel met Albert Heijn horen. “Het FNV is niet uit op een overeenkomst die de belangen van Albert Heijn dient, maar eerder met thema’s als flexibilisering en ontslagrecht bezig die in de politiek thuishoren.”
Reacties 0