AH en FNV sluiten alsnog cao-akkoord

Na zeven dagen van stakingen en acties hebben Albert Heijn en FNV Bondgenoten een principeakkoord gesloten over een nieuwe cao voor distributiemedewerkers. Verdere stakingen en dreigende lege winkelschappen voor Pasen zijn daardoor van de baan.

Volgens Albert Heijn heeft FNV zich uiteindelijk aangesloten bij de cao waar CNV Dienstenbond akkoord mee was. Wel is deze ‘verduidelijkt’ en op twee punten aangevuld. Zo krijgen tweehonderd uitzendkrachten die drie jaar bij Albert Heijn werken een vast contract. Eerder waren dit er nog honderd. Ook krijgen distributiemedewerkers in dienst tot 2020 bij ontslag 1,5 keer de kantonrechtersformule uitbetaald. Dit was eerst 2016.

Hoewel CNV stelt dat er aan 99 procent van het akkoord dat zij sloot niets is veranderd, noemt FNV de verbeteringen ‘significant’. “Dit FNV-AH-akkoord stopt de carrousel van onzekerheid voor uitzendkrachten”, zegt campagneleider Ron Meyer van FNV in een persbericht met de kop ‘Stakende distributiewerkers dwingen respect en meer zekerheid af’. “De vandaag gemaakte afspraken zijn twee treden omhoog op de ladder naar meer zekerheid”, stelt hij. “De dappere distributiewerkers hebben de trend bij Albert Heijn gekeerd.”

Gedurende de afgelopen week weigerde Albert Heijn verder te onderhandelen over een eerder gedaan eindbod van 3,5 procent loonstijging over twee jaar en een toezegging van werkzekerheid. Volgens Meyer verdient Albert Heijn een compliment dat zij na een week staking ‘over hun schaduw heen zijn gestapt’. Albert Heijn stelt in een reactie dat het voor de keten ‘belangrijk was eruit te komen’.

FNV legt het principeakkoord nu voor aan zijn leden.

Eerder: FNV irriteert AH-directeur; stakers lopen mars door Amsterdam

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!