Carrefour bespioneert personeel

Supermarktketen Carrefour is bij onze zuiderburen één van de grote bedrijven die eigen detectives in dienst heeft om personeel in de gaten te houden. Dat meldt Jan Cappelle van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van een verslag van de Belgische Kamercommissie.

Naast Carrefour heeft ook Coca-Cola eigen detectives in dienst, aldus het verslag. Cappelle noemt de praktijken 'tamelijk wijdverspreid'. "Er zijn bedrijven die privédetectives inhuren om bijvoorbeeld lokale inkopers te controleren op het aannemen van smeergeld. Of ze trekken na of personeel niet stiekem voor de concurrent werkt." Volgens vakbond ACV helpt een netwerk van privédetectives Belgische bedrijven om te zoeken naar motieven om personeel op een goedkope manier te ontslaan.

Een aantal grote bedrijven heeft zelfs afspraken gemaakt met hun personeel. Een voorbeeld daarvan is dat bij elk verhoor door een detective ook iemand van de vakbond aanwezig is.  Capelle: "De huidige detectivewet laat dergelijke praktijken meestal toe. En dat maakt het nu juist verontrustend." Hij vindt dat er nationale arbeidsovereenkomst moet komen, waarin staat wat een bedrijf wel en niet mag doen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!