3 vragen over: De zaak Media Markt

Een personeelstrainer van Media Markt gaf mystery shoppers de opdracht winkelmedewerkers met een verborgen
camera te filmen. De beelden werden gemaakt voor 'interne trainingsdoeleinden'. Ook personeel van andere winkelketens werd hiervoor gefilmd. Mag dat zomaar? Mr. Canan Uluman, arbeidsrechtadvocaat bij retailspecialist Endtz & Co Advocaten legt de kwestie onder een juridisch vergrootglas.

Hoe zit het met het filmen van eigen personeel voor dit soort zaken?
"Het zonder toestemming filmen van winkelpersoneel door Media Markt, al dan niet via ‘mystery shoppers’, is niet toegestaan en zelfs strafbaar op grond van de wet. Alleen in specifieke situaties, zoals bijvoorbeeld bij een ernstige verdenking van diefstal en/of fraude op de werkvloer , kan een bedrijf er belang bij hebben om als laatste redmiddel verborgen camera’s in te zetten. Het gebruik hiervan dient dan wel voorafgaand te worden gemeld aan het winkelpersoneel en aan de ondernemingsraad. Bovendien dient het filmen gemeld te worden bij het CBP, de privacy waakhond van Nederland."

"De verborgen camera’s bij Media Markt werden ingezet voor interne trainingsdoeleinden. Dat is een ernstige schending van de privacy van het winkelpersoneel. Bovendien kun je je afvragen of het noodzakelijk was om verborgen camera’s in te zetten voor interne trainingsdoeleinden. Het lijkt mij van niet. De enkele inzet van ‘mystery shoppers’ zou voldoende moeten zijn geweest om te kunnen beoordelen hoe klantvriendelijk het eigen winkelpersoneel is."

Hoe zit het met het filmen van winkelpersoneel in andere winkels en het gebruik daarvan voor interne doeleinden?
"Het is opvallend en nog niet eerder in Nederland vertoond dat Media Markt, kennelijk ook weer met de inzet van ‘mystery shoppers’, niet alleen haar eigen winkelpersoneel heeft gefilmd maar ook die van andere winkelketens zoals schijnbaar Expert, De Tuinen en Scapino. Hier gaat Media Markt dus nog een stukje verder. Media Markt schendt met haar handelen niet alleen de privacy van haar eigen winkelpersoneel maar ook die van andere ketens en handelt naar mijn mening ook onrechtmatig tegenover de betreffende winkelketens. "

Hebben Expert, De Tuinen en Scapino een zaak?
"Ja, het lijkt mij dat in ieder geval het winkelpersoneel van deze winkelketens maar ook de ketens zelf tegen deze gang van zaken kunnen optreden bij het CBP. Ook zouden de ketens eventueel bij de gewone rechter om een schadevergoeding kunnen vragen, al is het onduidelijk wat hun schade is. Tenslotte zou het CPB zelf actie kunnen ondernemen tegen Media Markt. Inmiddels heeft Media Markt echter openlijk haar excuses aangeboden en de betreffende personeelstrainer op non-actief gesteld, dus ik denk dat het allemaal met een sisser gaat aflopen."


Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!