Omzetafname detailhandel door koopdag minder

De Nederlandse detailhandel heeft in februari een omzetafname van 4,8 procent geïncasseerd, in vergelijking met dezelfde maand een jaar terug. Het volume kwam 7,2 procent lager uit, de prijzen stegen met 2,6 procent. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het CBS.

De omzetafname is mede veroorzaakt doordat februari een koopdag minder telde, dan in het schrikkeljaar 2012. Het effect hiervan op de omzet van de totale detailhandel bedraagt ongeveer vier procent, becijfert het CBS.

De omzetkrimp raakt vooral de non-foodbranche. De omzet kromp met ruim zeven procent, het volume kwam bijna negen procent lager uit. Geen enkele branche binnen de non-foodsector kwam onderuit de omzetafname. Doe-het-zelfwinkels en textielsupermarkten incasseerden de hardste klappen.

De foodbranche beperkte de omzetafname tot ruim een procent. De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de volume dalen met bijna vijf procent. De oorzaak ligt volgens het CBS volledig aan het lagere aantal koopdagen. Na correctie hiervoor is er een omzetgroei van ongeveer twee procent, het volume krimpt dan nog wel licht.

Postorderbedrijven en internetwinkels realiseerden in februari wederom een omzetstijging. De groei van een procent was voor deze winkels wel de kleinste toename sinds januari 2012.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!