'Ontslaggolf onder pomphouders aan de grens'

BETA verwacht dit jaar een ontslaggolf onder pomphouders aan de grens. De belangenorganisatie heeft de eerste tien ontslagaanvragen al binnen en verwacht dat dit aantal flink gaat oplopen. De accijnsverhogingen op benzine en tabak zijn daar debet aan, stelt voorzitter Petra van Stijn in het Algemeen Dagblad.

De omzet van de vijftig grensstations die BETA sinds januari monitort is in het eerste kwartaal met twintig procent gedaald. "Maar bij sommige ondernemers loopt de schade wel op tot veertig à vijftig procent", zegt Van Stijn. Het duurdere tabak raakt tankstations het meest, omdat sommige daar jaarlijks tot zeshonderdduizend euro uit omzetten. "Dan is deze daling dramatisch", reageert de voorzitter.

Nu een pakje sigaretten 35 cent en shag zestig cent duurder is, ziet zij dat mensen over de grens voor de hele straat tabak en wijn inkopen. De accijnsverhoging bezorgt de overheid daarom amper meer belastinginkomsten, denkt Van Stijn. Per slot van rekening worden 1 januari 2014 de accijns op diesel en lpg verder verhoogd. Staatsecretaris Weekers van Financiën onderzoekt of de accijnsverhogingen daadwerkelijk contraproductief werken.

Eerder: 'Accijnzen nivelleren aan grenslanden'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!