'IKEA wordt neergehaald'

De oprichters van Rocket Internet gebruiken krachtige taal om nieuwe investeerders te werven voor hun expansiedrift. 'De succesvolle modeketens Zara en H&M zullen naar de tweede rij worden verdrongen, terwijl ook meubelgigant IKEA wordt neergehaald', schrijven de Samwer-broers, tevens investeerders in Zalando, aan de potentiële geldschieters. Dat baseert het Duitse vakblad Manager Magazine op vertrouwelijke documenten die het verkregen heeft.

Rocket Internet schermt daarin al met investeringen van een Indische staalmagnaat, een Duitse erfgenaam van een farmaceuticagigant, een Oekraïense miljardair en een Colombiaanse biermagnaat voor een totaal van 55 miljoen euro. De potentiële investeerders worden daarnaast hoge groeicijfers voorgelegd.

Zo moet de Braziliaanse zusteronderneming Dafiti volgens het businessplan in 2016 al twee miljard euro opbrengen, tegenover 91 miljoen euro het afgelopen jaar. De Russische dochteronderneming Lamoda moet in dat jaar van 45 miljoen naar 1,5 miljard euro omzet zijn gestegen. De onlangs gestarte Zuid-Amerikaanse tegenhanger van Amazon, Linio, moet in 2017 281 miljoen euro opbrengen.

Voorlopig draaien veel etailers van Rocket Internet echter nog verlies door hoge opstartkosten. Zo had het Aziatische Zalora het afgelopen jaar een tekort van zeventig miljoen euro, terwijl het ook in Nederland actieve Home24 veertig miljoen euro verlies draaide. Voor 2013 wordt een tekort van 43 miljoen euro verwacht.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!