'Nutricia kiest voor export naar China'

Nutricia blijft massaal babymelkpoeder naar China exporteren, ondanks de tekorten in Nederlandse supermarkten. Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt in de eerste week van december bijvoorbeeld zestien containers te zijn verscheept. Omdat Chinezen bijna drie keer zoveel voor een pak poeder willen betalen, levert dat ruim vijf miljoen extra omzet op.

"Supermarkten zitten nu met de tekorten in hun maag; zij krijgen huilende moeders aan de kassa", zegt een woordvoerster van supermarktorganisatie CBL. "Ze kunnen geen Nutrilon bestellen en krijgen gedane bestellingen niet geleverd."

Toch is de productie maximaal opgeschroefd, stelt Niels Bontje, verkoopdirecteur Nederland van Nutricia. "De productie is afgelopen september aanzienlijk verhoogd en recent opnieuw." Het is echter al maandenlang 'drama' in de supermarkt, stelt een bedrijfsleiderassistent van een Albert Heijn in Dordrecht. "De bestelbeperking bij de fabrikant blijft, de schaarste blijft, de legen schappen blijven. Als Nutricia de productie zo zou hebben opgevoerd, dan zouden de schappen zo langzamerhand toch weer vol moeten liggen?", vraagt hij zich af.

De verkopen in Nederlandse winkels zijn de afgelopen maanden met vijftien procent gegroeid, verklaart Bontje. Dat is volgens de verkoopdirecteur alleen te wijten aan opkopers die actief zijn om babymelkpoeder naar China te verhandelen. "Onzin", noemt een Nederlandse handelaar dat argument in De Telegraaf. "Die lege schappen vallen precies samen met het moment waarop Nutricia aan China is gaan leveren. Sindsdien krijgen supermarkten niets meer aangeleverd en is er ook niets meer bij de groothandel te koop", zegt hij. "Nutricia kiest er voor om wat hier wordt geproduceerd, naar China te verschepen".

Eerder: Babymelkpoedertekort aangekaart in China

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!