Walmart voert zelf veiligheidsinspecties uit bij de 279 Bengaalse fabrieken waar de keten textiel afneemt. Hiermee is het retailconcern het eerste grote merk dat laat weten het Bangladesh Fire and Safety Agreement niet te ondertekenen, meldt De Telegraaf.
's Werelds grootste detailhandelaar belooft om de resultaten van de inspecties online te zetten. Welke informatie ze precies prijsgeven, is niet duidelijk. Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch. De inspecties hebben volgens hen veel weg van een slager die zijn eigen vlees keurt.
Ruim dertig kledingketens waaronder H&M, C&A en Primark onderschreven het akkoord wel. Zij betalen de komende vijf jaar hun leveranciers voor verbetering van de veiligheid in de fabrieken. Het akkoord beslaat nu meer dan duizend fabrieken. "Applaus voor de bedrijven die zich hebben ingeschreven. H&M gaf de aanzet door deze week als eerste te ondertekenen", aldus een woordvoerder van Industriall Global Union.
Bangladesh is de tweede kledingexporteur ter wereld. Er vond het afgelopen jaar een serie grote ongelukken plaats in textielfabrieken. In de hoofdstad Dhaka vielen onlangs ruim 1100 doden na het instorten van een kledingfabriekencomplex. Het land is niet het enige waar er misstanden zijn in de kledingsector. Eerder kwam China in opspraak wegens slechte werkomstandigheden voor arbeiders. Vandaag vielen er zes doden in Cambodja toen een schoenenfabriek instortte. Ook raakten veel mensen gewond.
Lees ook:
'Kledingketens steken geld in veiligheidsplan textielfabrieken'
Reacties 0