'Retailers kunnen pingegevens kopen'

Equens wil de transactiegegevens van pinbetalingen in Nederland verkopen aan winkeliers. De verwerker van elektronische betalingen moet nog wel tot een overeenstemming komen met alle banken, zegt een woordvoerder in De Financiële Telegraaf.

Zo is Rabobank het gesprek aangegaan met Equens over de mogelijke verkoop van pingegevens. Zij hebben namelijk een andere mening over wie de eigenaar van de statistieken is, zegt de woordvoerder. "Is dat de winkelier, de bank, de pashouder of Equens? Je kunt hier juridisch op verschillende manieren naar kijken."

ABN Amro vindt de gegevens anoniem genoeg. "Omdat het niet om herleidbare data gaat, vinden wij dit prima", zegt een woordvoerder in Het Financieele Dagblad. Retailers kunnen met anonieme gegevens over onder meer de uitgaven en frequentie van betalen te weten komen welk deel van de klanten ook eens per maand bij de concurrent komt, legt Equens uit.

De gegevens kunnen pas worden verkocht als alle betrokken partijen tot overeenstemming komen. Ondertussen hebben de Tweede Kamer-fracties van D66 en VVD om opheldering van het kabinet gevraagd. Ook consumenten maken zich zorgen over deze ontwikkeling, stelt de NOS.

Terecht, vindt privacy-onderzoeker Jaap-Henk Hoekman. "Banken hebben hiermee het vertrouwen dat zij de transactiegegevens privé houden geschaad." Met deze gegevens worden wijken in kaart gebracht en hun gedrag voorspeld, zegt hij. Daarbij mogen banken achteraf 'niet opeens de regels veranderen' voor het contract met de klant, vervolgt Hoekman. "Dan zal je opnieuw toestemming moeten vragen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!