Besmet vlees aangetroffen bij supermarkten

Supermarkten en slagerijen hebben besmet kalfs- en rundvlees in de vitrines liggen. In veertig procent van het kalfsvlees en dertien procent van het rundvlees is de gevaarlijke ESBL-bacterie gevonden. Dit meldt De Telegraaf op basis van een onderzoek van de Consumentenbond, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De bond noemt de resultaten ‘zorgwekkend’.

De bond nam onder meer monsters van ruim tweehonderd stukken rundvlees uit supermarkten en slagerijen, verspreid over het hele land. De aangetroffen ESBL-bacterie kan zich in een lichaam nestelen en zo schade veroorzaken. Mensen worden er niet gelijk ziek van, maar het kan op langere termijn zorgen voor blaasontsteking waar antibiotica niet tegen helpt. Ook kan er bloedvergiftiging optreden.

De bacterie komt in het vlees door overmatig gebruik van antibiotica in de veeteelt. Volgens een woordvoerder van de Consumentenbond is het alleen mogelijk om de bacterie uit de voedselketen te weren, door te stoppen met antibiotica. Een woordvoerder van het RIVM zegt in De Telegraaf dat het lastig is om het vlees vrij van ESBL te krijgen. “Ondanks minder antibiotica in de veehouderij, blijft de bacterie circuleren.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!