'Ongekende daling in winkelpassanten'

De bezoekersaantallen in Nederlandse winkelgebieden zijn in het voorjaar gemiddeld ruim tien procent gedaald. Tachtig procent van de 55 getelde winkelgebieden had minder passanten, ten opzichte van 67 procent in 2009. "Dit is ongekend", reageert directeur Gerard Zandbergen van Locatus in Het Financieele Dagblad. "Een dergelijke afname hebben wij niet eerder gezien."

 "De telling is een momentopname en kan vertekend worden door uitschieters naar beneden", nuanceert Zandbergen. "Maar dit keer is het beeld over de hele linie slecht." Zo verloor een op de vijf winkelgebieden meer dan twintig procent van de bezoekers.

Overdekte winkelcentra doen het relatief goed. Deze gebieden zijn oververtegenwoordigd in de twintig procent van de gebieden die de bezoekersaantallen ten minste stabiliseerde. In België zag de helft van de winkelgebieden het aantal bezoekers gelijk blijven of toenemen. Over de gehele linie zijn aantallen daar met drie procent afgenomen.

Locatus wijdt de Nederlandse daling aan economische omstandigheden en het weer. "Er waren alleen zaterdagen met flinke kou. De winkels zien dit terug in hun omzetcijfers", luidt het woensdag gepubliceerde persbericht. Mensen gaan bij kou immers minder snel en minder lang shoppen, terwijl ook minder nieuwe (zomer)kleding wordt gekocht.

"Mijn inschatting is dat het crisiseffect groter is dan het weereffect", geeft Zandbergen daarbij aan. Hij wijst naar de cijfers van het CBS, waaruit blijkt dat de modebranche bijna twintig procent omzet verloor. "Het winkelende publiek heeft duidelijk niet geluisterd naar het advies van premier Rutte om meer uit te geven", zegt hij.

Winkelgebieden moeten krimpen als de bezoekers wegblijven, stelt de directeur. Hij vindt dat er niet meer gebouwd moet worden op plekken met hoge leegstand. "Waar het misgaat is als er voor de grondopbrengst wordt gebouwd", zegt hij. Daarmee doelt hij onder meer op het (afgekeurde) outletcentrum Bleizo bij Lansingerland en het geplande winkeloppervlak om de exploitatie een voetbalstadion in Almelo rond te krijgen. "Onder deze omstandigheden bouw je voor de leegstand: een kansloze exercitie."

Locatus meet de bezoekersaantallen van de ongeveer 150 belangrijkste Nederlandse winkelgebieden. Iedere zes maanden telt het bureau de bezoekersstromen van zo'n vijftig centra.

Eerder: Outletcenter Bleizo van de Baan & Stadion Heracles Almelo behoeft ruimere detailhandel

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!