IKEA-oprichter geeft stokje over

De 87-jarige IKEA-oprichter Ingvar Kamprad is teruggetreden uit het bestuur van Inter IKEA Group. De oprichter houdt wel een adviserende rol en blijft 'tijd doorbrengen in de winkels en de fabrieken', meldt de meubelketen woensdag in een persbericht.

"Ik zie het als een goed moment om het bestuur van Inter IKEA Group te verlaten", zegt Ingvar Kamprad. Hij richtte zeventig jaar geleden de eerste IKEA op. Inmiddels is het concern uitgegroeid tot de grootste meubelverkoper ter wereld met ruim driehonderd winkels wereldwijd en een concernomzet van 29 miljard euro. IKEA wil met de combinatie van lage prijzen en design de bestaande winkels vergroten, terwijl ook wordt uitgebreid in nieuwe markten als Australië en Azië.

China moet daarbij een van de grootste markten voor de winkelketen worden. Daarvoor investeert het onder meer een miljard euro in drie winkelcomplexen, terwijl het winkelbestand er binnen zeven jaar moet verviervoudigen naar veertig vestigingen. IKEA wil het aantal winkels in de Verenigde Staten tevens flink vergroten, om zo minder afhankelijk te worden van de Europese inkomsten. Volgens IKEA-topman Søren Hansen blijft het handelsklimaat daar 'uitdagend'.

Zijn jongste zoon Mathias (44) is aangewezen als voorzitter van de holding. Hij volgt de 70-jarige Per Ludvigsson op, die zich al enkele jaren voorbereidde op zijn pensioen. "Mathias is goed voorbereid voor deze aanstelling", reageert Ingvar Kamprad. Zo was Mathias de afgelopen drie jaar de rechterhand van zijn vader.

Eerder: IKEA mag bouwen in India

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!