‘Webshops onderschatten complexiteit van btw’

Door Max van de Ven, fiscalist bij KPMG Meijburg & Co.

Btw-regels hebben impact op de activiteiten van webshops. Dit geldt in meerdere mate bij verkopen van goederen aan particuliere afnemers in grensoverschrijdende situaties. De praktijk laat zien dat webshops onvoldoende op de hoogte zijn van potentiële btw-verplichtingen in Nederland en andere landen.

Als een webshop in Nederland wordt opgezet dan kan buitenlandse btw een rol gaan spelen bij grensoverschrijdende verkopen van goederen. Dit gaat gepaard met diverse administratieve verplichtingen buiten Nederland. Het niet voldoen aan deze verplichtingen kan leiden tot naheffingen en boetes die behoorlijk kunnen oplopen.

Waar moeten webshops op letten?
Binnen de Europese Unie (EU) is de btw-regelgeving in belangrijke mate geharmoniseerd (helaas niet op alle punten). Bij leveringen van goederen op afstand geldt dat Nederlandse btw moet worden berekend aan particuliere afnemers in andere EU-landen afhankelijk van de omzet per kalenderjaar (exclusief btw). Het drempelbedrag voor toepassing van de zogenoemde afstandsverkopenregeling varieert per lidstaat en schommelt tussen het maximum van 100.000 euro en het minimum van 35.000 euro.

Ondernemers hebben overigens een keuzemogelijkheid om, op verzoek, vanaf de eerste grensoverschrijdende verkoop buitenlandse btw te berekenen. In enkele gevallen is het zelfs verplicht om direct buitenlandse btw te berekenen (bijvoorbeeld bij accijnsproducten, zoals wijn).

Vanaf het moment dat buitenlandse btw moet worden berekend aan buitenlandse particuliere afnemers, moet de webshop zich voor btw-doeleinden registreren in het land waar de goederen worden afgenomen (let op: dit is niet noodzakelijkerwijs het land waar de particuliere afnemer woont). Daarnaast moet de webshop lokaal periodiek btw-aangiften indienen. Bij verkopen aan afnemers in (momenteel) 27 EU-lidstaten zou dit kunnen leiden tot 27 btw-registraties. Houd daarbij rekening met factuurverplichtingen en aangifteformulieren in verschillende talen en formats.

Bij verkopen aan particuliere afnemers buiten de EU zullen de lokale btw-aspecten (bijvoorbeeld GST of sales tax) moeten worden beoordeeld. Houd daarbij rekening dat landen als Zwitserland, Noorwegen en Turkije geen lid zijn van de Europese Unie. In veel gevallen is teruggaaf van btw in landen buiten de EU niet mogelijk.

Ten Slotte
De praktijk laat zien dat het loont om btw-aspecten vanaf het begin serieus te adresseren of tussentijds te evalueren. Bij een robuuste opzet van het btw-raamwerk kan tevens meer aandacht worden besteed aan de kansen die de btw biedt. Daarover in een volgende blog meer.

vandeVen.Max@kpmg.nl

_________________________________________________________________________________________

Uw visie of opinie op RetailNews?

Voorwaarden:
- Inzendingen per e-mail (bijdrage opslaan in .doc formaat)
- Onderteken duidelijk met (functie)naam, adres en telefoonnummer. Bij eventuele plaatsing worden alleen naam en functie vermeld
- Publicatie vindt plaats op basis van exclusiviteit
- Artikel is geen commerciële uiting
- Inzendingen worden automatisch eigendom van RetailTrends Media
- Rechten kunnen niet worden ontleend
- Maximale lengte van 500 woorden

U kunt uw bijdrage mailen naar redactie@retailnews.nl.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!