'Particuliere consumptie groeit niet voor 2016'

De particuliere consumptie daalt dit jaar met twee procent en in 2014 met 1,8 procent. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) in het halfjaarlijkse rapport dat maandag is gepubliceerd. De afgelopen twee jaar is de consumptie al gemiddeld met 1,2 procent afgenomen, waarmee het consumptievolume in de periode 2011-2014 met ruim zes procent krimpt.

Het is voor het eerst in zestig jaar dat de consumptie ten minste drie jaar op rij afneemt. DNB wijt deze ontwikkeling met name aan de forse daling van het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens dit jaar. De daling van 3,8 procent zorgt er volgens DNB voor dat huishoudens 'uitzonderlijk veel ontsparen'. Dit doen ze om hun bestedingen op peil te houden.

Ondanks dat het reële inkomen volgend jaar voor het eerst sinds 2007 weer stijgt (0,9 procent), verwacht de centrale bank toch dat de consumptie ook in 2014 flink daalt. Huishoudens stemmen hun consumptie namelijk geleidelijk af op de inkomensontwikkeling: het zogenaamde 'gladstrijkgedrag'. DNB rekent op een forse stijging van het reëel beschikbaar inkomen van 2,8 procent in 2015. Voor de particuliere consumptie verwacht DNB dat jaar een nulgroei.

Eerder: Na twee jaar weer consumptiegroei

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!