‘Elke winkel moet een pinautomaat hebben’

Elke winkel moet een pinautomaat hebben, zeker nu blijkt dat pinnen minder kost dan een contante betaling. Dit zegt brancheorganisatie Detailhandel Nederland in een reactie op een onderzoek van Panteia/EIM naar pinnen. Vijf procent van de Nederlandse winkels heeft nog geen pinautomaat.

“Pinnen is veel veiliger en gemakkelijker voor klant en winkelier”, zegt Detailhandel Nederland tegen de NOS. Een gemiddelde pintransactie is drie cent goedkoper dan een contante betaling, zo blijkt uit het rapport van Panteia/EIM in opdracht van Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen. De gemiddelde kosten voor een pinbetaling zijn 21 cent en voor een contante transactie is dat 24 cent. Als er eenmaal een pinautomaat staat en de kosten daarvan niet worden meegerekend, dan is elke volgende pinbetaling zelfs tien cent goedkoper dan elke volgende contante transactie. In de detailhandel stegen in vier jaar tijd de kosten van een contante betaling met 1 cent.

Pinnen wordt steeds meer gemeengoed, zo blijkt uit het aantal pintransacties. Dit steeg volgens het onderzoek tussen 2009 en 2012 met 33 procent. Het aantal contante betalingen nam in die periode flink af; vorig jaar werd 61 miljard euro betaald met de pinpas, terwijl dat in 2009 53 miljard was. In 2012 werd 39 miljard euro cash afgerekend. In de detailhandel ging het vorig jaar in totaal om vier miljard transacties, waarvan 55 procent contant en 43 procent met de pinpas. De omzet met pinbetalingen in de detailhandel was bijna vijftig miljard, wat overeenkomt met zestig procent. De contante omzet was met 27,1 miljard, wat neerkomt op 33 procent.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!