Onzekerheid over terugkeer in Hoog Catherijne

Tientallen winkelketens en zelfstandige ondernemers weten niet of ze kunnen terugkeren in het gerenoveerde winkelcentrum Hoog Catherijne. Veel winkeliers hebben hier geen zekerheid over, meldt Het Financieele Dagblad.

“Ondernemers moeten gedwongen de winkels sluiten en dan maar afwachten of de eigenaar van het pand een plekje voor ze ziet in de nieuwe situatie”, zegt een woordvoerder van Detailhandel Nederland in het FD. Corio, eigenaar van bijna alle panden, heeft de huren opgezegd, zonder dat de retailers zicht hebben op een nieuw onderkomen en compensatie. Ook is onduidelijk hoe de nieuwe huren uitpakken. Volgens Corio is de afgelopen jaren met de winkeliers onderhandeld en krijgen zij een tegemoetkoming in de kosten.

Er zijn al diverse rechtszaken geweest, maar volgens Menno Overtoom, directeur van het overdekte winkelcentrum, zijn met de meeste winkeliers regelingen getroffen. Hij gaat ervan uit dat bijna alle winkels na de renovatie terugkeren. Overtoom beaamt wel dat er daarover nog maar heel weinig concrete afspraken zijn. Retailers hebben ondertussen hun hoop gevestigd op een initiatiefwet van SP, GroenLinks en PvdA, waarin ze meer bescherming en een vergoeding krijgen.

Na de verbouwing heeft het nieuwe Hoog Catherijne 35.000 vierkante meters meer dan de huidige 65.000. Volgens de directeur van het winkelcentrum blijft het tophuurniveau gelijk, maar wordt de huur voor winkeliers wel afhankelijk van de omzet. Er wordt een mix nagestreefd van internationaal toonaangevende ketens en lokale ondernemers. De laatste groep betaalt dan een lagere huur. Het nieuwe winkelcentrum moet veertig miljoen bezoekers per jaar gaan trekken. Dat zijn er nu 26 miljoen. Corio verbouwt het winkelcentrum voor 450 miljoen euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!