'Negatief effect bijbaantjes jongeren'

Jongeren met bijbaantjes presteren slechter op school en hebben een minder positief zelfbeeld. Dat komt naar voren in het onderzoek naar het effect van bijbaantjes voor jongeren, van emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam Kristoffel Lieten. In het AD zegt Lieten dat de veronderstellingen over bijbaantjes niet kloppen. “Het zou een boost zijn voor het zelfvertrouwen, pubers zouden de waarde van het geld leren kennen en hen zou discipline worden bijgebracht. Niet dus”, aldus de hoogleraar.

In het onderzoek ‘Pubers aan het werk in Nederland’ vroeg Lieten aan 2600 jongeren tussen de twaalf en vijftien jaar naar hun ervaringen wat betreft bijbaantjes. Een deel van hen werkt in de detailhandel, onder meer als vakkenvuller in supermarkten.

De belangrijkste beweegreden voor een bijbaan is materialisme. Zo willen steeds meer jongeren eigen geld voor uitgaan, telefoons en kleding. “Jongeren worden continu bespeeld door de commercie. De maatschappij dwingt ze bijna om hun eigen geld te verdienen. Consumentendwang noem ik dat”, zegt de hoogleraar.

Veel jongeren vinden hun bijbaantje saai en vervelend. Toch werken veel jongeren veel meer dan wettelijk is toegestaan, volgens Lieten. Het vele werken zorgt ervoor dat jongeren onder de maat presteren op school. Daarnaast vragen supermarkten ook aan pubers of ze op zondagen willen werken, maar vijftienjarigen mogen wettelijk gezien nog niet werken op zondag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!