Franchisers slepen Bakker Bart voor de rechter

De franchisevereniging van bakkerijketen Bakker Bart sleept moederbedrijf Bart’s Retail namens ongeveer de helft van de ondernemers voor de rechter. Dit meldt het Financieele Dagblad. Gesprekken tussen beide partijen liepen vorige week vast. De ongeveer negentig franchisenemers zeggen schade te lijden doordat ze niet worden gecompenseerd voor de sterk gestegen huren.

Volgens John Gerressen, voorzitter van de vereniging, staat in het conditiestelsel uit 2009 dat de huren elk jaar worden geëvalueerd en bijgesteld. Dat is volgens hem echter nooit gebeurd, terwijl de huurdruk voor veel ondernemers is opgelopen. “Door de crisis lopen de omzetten terug en is de huurdruk voor sommigen twintig procent van de omzet, terwijl die niet hoger mocht zijn dan dertien procent.”

Circa de helft van de broodjeswinkels is niet rendabel genoeg, meldt adviseur Martin Lokhorst van AG Hart Advocaten & Adviseurs. Volgens hem sprongen eerder goedlopende winkels bij voor degenen die het moeilijk hadden. Maar ook die hebben nu minder omzet.

De groep ondernemers die de gang naar de rechter maakt, wil dat het hoofdkantoor verder afslankt. Ook eisen ze dat het moederbedrijf twintig tot dertig slechtlopende winkels sluit. De franchisevereniging vindt dat de winkeliers de dupe zijn van de groeidrift van investeringsmaatschappij Gilde, die veel winkels opende toen het goed ging. “Die groei nekt ons nu, omdat er ook slechte winkels tussen zaten”, aldus Gerressen. De keten heeft het sinds 2008 al moeilijk. Vorig jaar was er een negatief resultaat van bijna acht ton euro.

Algemeen directeur Bert Bargboer van Bart's Retail zegt dat hij altijd openstaat voor constructief overleg. Verder wil hij niet ingaan op het stranden van de gesprekken met de franchisevereniging.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!