Vestigingen van de toekomstige studentenformule van Spar krijgen een volledige self-check-out. Supermarktketen Spar rolt het concept uit naar vier universiteitslocaties. De bestaande Utrechtse Spar City Store van ondernemers Erwin Binneveld en Mirjam Bestebreurtje wordt omgebouwd, terwijl ook voor winkels in Amsterdam, Rotterdam en Delft handtekeningen zijn gezet. Dat bevestigt Bestebreurtje aan RetailNews.
Klanten gaan de producten zelf afrekenen, waardoor caissières overbodig zijn. Wel lopen er 'zeker twee' supervisors rond met een handterminal om te controleren of er niets gestolen wordt, zegt Bestebreurtje. "En als er alcohol of sigaretten afgerekend worden, krijgen zij direct een melding." Zo kunnen zij vervolgens controleren of de klant aan de leeftijdsgrens voor het kopen van zulke producten voldoet.
Voor Binneveld en Bestebreurtje, die al veertien jaar gemakswinkels van Spar en HEMA op de Utrechtse campus exploiteren, en leverancier Toshiba wordt de uitrol van een volledige self-check-out-concept een hele uitdaging. Het wordt immers de eerste supermarktformule waarin geen traditionele kassa's worden opgenomen, stelt Bestebreurtje.
De Vrije Universiteit Amsterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam mogen de winkels respectievelijk medio augustus en medio november verwelkomen. Voor 2016 moeten nog twee universiteiten aan dat rijtje worden toegevoegd, zegt Bestebreurtje. Rijksuniversiteit Groningen is al vergeven aan AH to go, maar een paar andere potentiële universiteitslocaties zijn nog beschikbaar .
Het Nederlandse studentenconcept van Spar, waarvan de naam later bekend wordt gemaakt, heeft volgens Bestebreurtje een breder assortiment en een andere prijsstelling dan de gemaksformule van concurrent Ahold. Het assortiment voorziet klanten in hun dagelijkse behoefte van de komende 48 uur: langer dan bij AH to go. "Wij zijn ook goedkoper", stelt de ondernemer. De prijzen van artikelen voor directe consumptie liggen bijvoorbeeld veertig procent lager, zegt Bestebreurtje. "Daarbij moet je denken aan petflesjes en bake-off broodjes."
De twee ondernemers hebben verder plannen om de gemaksformule van HEMA in Utrecht uit te breiden met non-food. Nu kunnen studenten daar alleen nog terecht voor rookworsten en andere foodproducten, geeft Bestebreurtje aan. Tevens hebben de ondernemers de wens dat concept uit te rollen naar andere universiteitslocaties.
Reacties 0