Supermarkten weren producten uit bezette gebieden

Aldi en Hoogvliet weren producten uit Joodse nederzettingen in door Israël bezet gebied. Dit blijkt uit een rondgang van Trouw langs supermarktketens.

Het is beleid bij Aldi om ‘geen omstreden producten te verkopen”, meldt een woordvoerster aan RetailNews. Hoogvliet geeft geen commentaar. Naast Aldi en Hoogvliet, garandeert Jumbo dat zijn huismerk niet uit bezette gebieden afkomstig is. Jumbo wil van leveranciers een formele bevestiging dat producten met 'Israël' op het etiket daadwerkelijk uit Israël komen. Volgens internationaal recht behoren de nederzettingen niet tot Israël.

In de levensmiddelenbranche is er al een geruime tijd een discussie hoe om te gaan met producten uit de nederzettingen. In maart kwam Economische Zaken met een advies. Hierin stond dat producten uit de bezette Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogte niet langer het label ‘Made in Israël’ mochten dragen. Dit advies werd weer verwijderd van de website van het ministerie, omdat de VVD moeite had met de politieke motivering.

Sinds die tijd is er in de branche een afwachtende houding. Zo wacht marktleider Albert Heijn op advies van het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel. Het CBL wacht op haar beurt op advies van het ministerie. Het kabinet heeft de zaak nu neergelegd in Brussel. Ondertussen weten supermarkten niet waar ze aan toe zijn.

Producten uit door Israël bezette gebieden worden in toenemende mate als omtreden gezien, omdat Israël ondanks internationale kritiek doorgaat met het uitbreiden van kolonies op de Westelijke Jordaanoever. Die is sinds 1967 bezet.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!