Helft non-food retail in het rood

Non-food retailers hebben het afgelopen half jaar flink gesneden in de kosten, maar toch leed 48 procent verlies. Dit blijkt uit de jaarlijkse brancheanalyse van Alfa Accountants en Adviseurs, gebaseerd op cijfers van honderden retailklanten van het kantoor.

De bedrijfskosten daalden met 6,5 procent. De personeelskosten gingen met bijna tien procent omlaag en voor het eerst in jaren was er ook een duidelijke daling (5,3 procent) in de huisvestingskosten. Veel ondernemers krompen hun voorraad in om liquiditeiten vrij te maken.

Het besparen op de kosten was niet voldoende voor winstherstel. Omdat de omzet harder daalde dan de bedrijfskosten, verslechterde het bedrijfsresultaat. 48 procent van de retailers leed verlies. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar bleef de omzet met 7,8 procent achter.

64 procent teerde in op het eigen vermogen. Hierdoor voldeden retailers ook veel later hun rekeningen. Vorig jaar was de gemiddelde betalingstermijn 2,2 weken en dit jaar is dat gestegen naar 3,8 weken.

Omdat retailers een groter beroep moeten doen op vreemd vermogen stijgen de financieringskosten. Dit wordt versterkt doordat banken de retailsector aanmerken als risicovol en dit risico ook doorberekenen in de door hun gebruikte rentetarieven. Ook zijn ze terughoudend bij het verstrekken van leningen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!