'Deeleconomie bedreiging voor winkelaankopen'

Consumenten gaan steeds minder vaak naar de winkel omdat ze vaker spullen met elkaar delen. Dat stelt Lauren Anderson, chief knowlegde officer van het Australische Collaborative Lab in de Volkskrant. Zij signaleert een 'wereldwijde beweging' op het gebied van 'samenwerkende consumptie'.

"We consumeren te veel", zegt Anderson. Volgens haar hebben mensen tegenwoordig twee keer zoveel spullen in huis als twintig jaar geleden. Veel daarvan wordt niet gebruikt en uiteindelijk weggegooid. "We kopen afval", stelt zij.

De opkomst van de deeleconomie wordt veroorzaakt door een generatie die bewuster is, denkt Anderson. Bedrijven lieten de vorige generaties geloven 'dat we zijn wat we hebben'. De opgroeiende generatie realiseert zich juist dat spullen niet gelijkstaan aan vrijheid, maar juist ballast zijn. Zij hebben volgens Anderson geen huis vol spullen meer nodig.

Met de omschakeling gaan we volgens haar terug naar een oude traditie, toen er nog geen winkels waren. Het geld wordt nu verdiend door de verschillende online initiatieven die een percentage van de transacties krijgen. Een voorbeeld daarvan is Peerby, een app en website die particulieren in staat stelt spullen te lenen en huren van mensen in de buurt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!