Fraude internetbankieren gehalveerd

De schade als gevolg van fraude met internetbankieren is in de eerste helft van 2013 met 58 procent gedaald ten opzichte van de tweede helft van 2012. Het bedrag dat daar mee gemoeid was daalde van tien naar 4,2 miljoen euro. Ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar is de daling nog groter: 82 procent.

Ook de schade door skimming daalde van 10,8 miljoen euro in het tweede halfjaar van 2012 naar 5,9 miljoen euro nu. Dat is een daling van 45 procent. “Na jaren van soms exponentiële stijging is de trend nu dalend”, constateert NVB-voorzitter Chris Buijink.

Banken zien nog steeds veel pogingen van criminelen om fraude te plegen. Ze maken daarbij gebruik van malware, speciale software om computers van klanten te infiltreren en phishing, het ‘hengelen’ naar vertrouwelijke gegevens. Maar doordat banken de fraude steeds beter kunnen herkennen en voorkomen daalt de schade die wordt geleden. Door de campagnes over veilig bankieren zijn consumenten zich beter bewust van de methodes die criminelen gebruiken en trappen ze er minder vaak in.

Zo’n 93 procent van de overboekingen gaat tegenwoordig via internet. Elf miljoen klanten maken gebruik van internetbankieren. Bijna vier op de vijf Nederlanders tussen de zestien en 75 jaar doen hun bankzaken via het internet. Ook het aandeel ouderen (van 55-75 jaar) dat internetbankiert is sinds 2005 verdubbeld tot zestig procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Van alle Europeanen doen Nederlanders en Finnen het meeste aan internetbankieren.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!