'Boekenwinkels ten onder aan e-books'

De opkomst van digitale boeken zorgt voor de teloorgang van de fysieke boekenwinkel. Het papieren boek wordt een exclusief bezit, net als lp's van vinyl. Dat stelt Hilde Roothart, trendwatcher van bureau Trendslator, vorige week in Trouw.

Papieren boeken verdwijnen niet, omdat mensen waarde hechten aan het bezit van een bijzonder exemplaar. "Maar het blijft een klein deel van de markt", aldus Roothart. Het digitale boek neemt volgens hem het grote volume in de boekenmarkt voor zijn rekening. In het eerste halfjaar van 2013 zorgden e-books voor 3,5 procent van de totale boekenomzet, ten opzichte van 2,4 procent een jaar eerder. In totaal werden bijna 800 duizend e-books verkocht voor 7,6 miljoen euro.

De boekenbranche klaagt dat zijn inkomsten slinken door illegaal downloaden. Dat is volgens Roothart echter de schuld van de branche zelf. "Uitgeverijen hebben niet goed nagedacht over een goed businessmodel voor e-books." Zij denkt dat auteurs boeken in de toekomst zelf gaan vermarkten, waardoor uitgeverijen grotendeels gaan verdwijnen. Roothart denkt dat lezers bereid zijn te betalen voor e-books. "Gratis heeft zijn magie verloren. Klanten zullen erachter komen dat gratis waardeloos is."

Eerder: Nederlandse boeken amper digitaal

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!