Retailer die Tabakswet overtreedt verliest vergunning

Winkeliers die in een jaar drie keer betrapt worden op tabaksverkoop aan minderjarigen, verliezen tijdelijk hun tabaksvergunning. De Tweede Kamer besprak gisteren dit VVD-voorstel.

Het intrekken van de vergunning kan voor een week zijn, maar kan ook oplopen tot drie maanden. Voor het voorstel is een wetswijziging nodig van de Tabakswet. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het plan.

“Iedere leeftijdsgrens staat of valt met handhaving”, verklaart VVD’er Arno Rutte de harde maatregel tegen het Algemeen Dagblad. “Het mag niet zo zijn dat de tabaksverkoper die zich wel aan de leeftijdsregels houdt, schade ondervindt van verkopers die deze regels aan hun laars lappen.”

KWF Kankerbestrijding gaat nog verder. Fleur van Baderen, beleidsmedewerker van KWF, wil dat er helemaal geen tabak meer verkocht wordt in supermarkten, benzinestations en cafés. “Het in ongelooflijk dat een dodelijk product op deze plaatsen verkocht wordt”, zegt ze in Het Financieele Dagblad.

De minimumleeftijd voor het kopen van rookwaren is nu 16 jaar, maar gaat naar verwachting per 1 januari 2014 omhoog naar 18 jaar. Dat valt samen met de verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol. Retailers die herhaaldelijk betrapt worden op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar, kunnen nu al rekenen op sluiting van de slijterij.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!