Onderzoek naar stille bewindvoering

BDO Consultants doet onderzoek naar stille bewindvoering, een regeling waarin retailers als Schoenenreus en Marlies Dekkers toewerkten naar een doorstart.

De accountantsorganisatie onderzoekt met de Radboud Universiteit in Nijmegen het effect en de waarde van het inzetten van een stille bewindvoerder. De adviseur werkt op vertrouwensbasis aan een overlevingsplan voor een concern dat afstevent op een faillissement. Deze fase, ook wel ‘pre-pack’ genoemd, komt volgens Het Financieele Dagblad steeds vaker voor. De rechter-commissaris zette volgens de krant de afgelopen maanden bij zeker vijftien bankroetgevallen een stille bewindvoerder in.

Een onderneming in financiële problemen kan bij de rechtbank vragen om een pre-packregeling. De rechtbank kijkt of dat in het belang is van het bedrijf. Als dat het geval is, wordt een ervaren curator gevraagd als stille bewindvoerder te fungeren. Deze werkt dan, zonder brede bekendheid te geven aan zijn aanstelling, aan een doorstart. Hij wordt geen bestuurder, maar is adviseur van de directie.

Als een doorstart mogelijk is, bereidt de bewindvoerder die in overleg met de rechter-commissaris voor. De doorstart vindt dan plaats op de eerste dag van het faillissement. Er is geen juridisch kader voor pre-pack. Verwacht wordt dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dit najaar met een wijziging van de faillissementswet komt. Daarmee is de pre-packregeling bij wet geregeld.

Schoenenreus maakte onlangs een doorstart met de oude managers en eigenaars. Tijdens de pre-pack werd een administratief systeem opgebouwd. “Dat stelde de leveranciers gerust en heeft uiteindelijk veel kwaad kunnen voorkomen”, denkt Nico Tollenaar van juridisch adviesbedrijf Resor. “Met stille bewindvoering komt het tot een gecontroleerd faillissement.”

Ook lingeriefabrikant Marlies Dekkers maakte eind augustus een doorstart. Een stille bewindvoerder deed ook hier onderzoek naar de mogelijkheden. Die bleken er te zijn. Het merk blijft behouden en ondernemer Dekkers blijft lid van de directie.

De pre-packregeling krijgt ook kritiek, met name op het gebied van transparantie. De doorstart van Schoenenreus is volgens critici bijvoorbeeld oneerlijk opgezet. Advocaat Joris Linssen vertelde eerder aan de Telegraaf dat er een ‘serieuze partij’ was die belangstelling had voor de failliete schoenenketen, maar dat daar ‘op geen enkele wijze op gereageerd werd’. Volgens hem kreeg alleen de directie de kans om een doorstart te maken. Daarnaast is Linssen kritisch over het feit dat de bewindvoerder van Schoenenreus dezelfde partij is als de curator. FNV Bondgenoten stelt een onderzoek in naar het handelen van de curator en de directie van Schoenenreus.

Een ander nadeel is dat de aansprakelijkheid niet geregeld is. Volgens Tollenaar hoeft dat geen probleem te zijn, omdat de stille bewindvoerder 'zelden op eigen houtje handelt'. "Alles draait immers om het bereiken van consensus tussen alle betrokkenen bij een faillissement."

Eerder: 'Doorstart Schoenenreus vooropgezet plan' & Failliet Marlies Dekkers maakt doorstart

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!