Bedrijven in onder meer Australië en China gingen Amazon al voor met het testen van pakketbezorging per drone. Zo wil de Australische studieboekenverhuurder Zookal vanaf maart 2014 zes drones inzetten. SF Express, een van de grootste pakketbezorgers van China, draait zelfs al een proef met drones voor de bezorging van pakketjes.
SF Express startte afgelopen september met de inzet van de onbemande vliegtuigjes, die maximaal honderd meter hoog kunnen vliegen. De stadspolitie van stad Dongguan heeft daarvoor toestemming gegeven. Zookal wacht nog altijd op groen licht voor zijn plannen, maar weet dat de wetgeving in Australië commerciële drones toestaat tot een hoogte van 122 meter.
Het Amerikaanse luchtruim wordt pas na 2015 onder voorwaarden geopend voor onbemande vliegtuigen en helikopters. Amazon gebruikt die tijd onder meer om de technologie achter de inzet van drones te verfijnen. De dienst Amazon Prime Air moet pakketten tot 2,3 kilo binnen dertig minuten bij de klant bezorgen. Het gevaar is bijvoorbeeld dat het met gps uitgeruste vliegtuigje in met name dichtbevolkte gebieden ergens tegenaan vliegt.
Het luchtruim in Europa is gesloten voor commerciële drones. In Nederland is het sinds 1 juli verboden beroepsmatig met onbemande toestellen te vliegen, omdat de risico's van veiligheid en privacy te groot zijn. PostNL denkt voorlopig ook geen drones in ons land in te gaan zetten. "Nederland is zo dicht bebouwd en het netwerk is zo uitgebreid dat we niet verwachten dat we op korte termijn drones nodig hebben", aldus een woordvoerder in De Telegraaf.
Eerder:
Amazon test bezorging per drone
Pakketbezorging per drone
Reacties 0