'Consumptiekrimp in 2015 ten einde'

De particuliere consumptie neemt in 2015 voor het eerst in vier jaar weer toe. Dit jaar lopen de bestedingen nog met twee procent terug, terwijl voor komend jaar een achteruitgang van 1,3 procent wordt verwacht. Dat blijkt uit het rapport Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten dat De Nederlandsche Bank (DNB) maandag heeft gepubliceerd.

De stijgende consumptie is onder meer het gevolg van een dalende inflatie. Die komt de komende twee jaar uit op één procent, tegenover 2,5 procent dit jaar. Deze lagere stand draagt bij aan een positieve ontwikkeling van de koopkracht, stelt DNB-directeur Job Swank. Komend jaar neemt de koopkracht voor het eerst in jaren niet af, terwijl voor 2015 een stijging van 2,5 procent wordt verwacht. "Bovendien is de flinke verbetering van het consumentenvertrouwen een reden minder somber te zijn over de consumptieve bestedingen", reageert de directeur in Het Financieele Dagblad.

DNB rekent voor komend jaar op een groei van de Nederlandse economie van een half procent. In 2015 komt de groei naar verwachting van de centrale bank uit op 0,9 procent. 'De Nederlandse economie kruipt langzaam uit het dal', concludeert het rapport.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!