'Grote spelers moeten kleintjes helpen'

Grote retailketens moeten kleine zelfstandige detaillisten ondersteunen in plaats van beconcurreren. Het Europees Parlement debatteert morgen over dit zogenaamde adoptieplan, dat vrijwel zeker wordt aangenomen. Het idee komt uit de koker van William de Block, mede-eigenaar van vier Albert Heijn-filialen in Maassluis en Schiedam.

De Block stond winkeliers uit zijn buurt bij, toen zij in zwaar weer terechtkwamen. Hij hielp bijvoorbeeld een bloemist bij het innen van nog openstaande facturen. “We hebben er allemaal niets aan als zo’n ondernemer omvalt en we aan een ‘dode’ straat komen te zitten.”

De branche van kleine zelfstandige winkeliers is verantwoordelijk voor elf procent van de Europese economie en vijftien procent van de werkgelegenheid. De sector heeft het zwaar. “Velen van hen gaan failliet. Dat leidt in heel Europa tot gelijkvormige winkelstraten”, aldus Europarlementariër Dennis de Jong. Hij is rapporteur over Brusselse voorstellen om de zelfstandige detaillist in Europa te redden.

Consumenten en grote retailketens zijn niet bij gebaat bij het wegvallen van kleine, specialistische winkels. “Hoe gevarieerder het aanbod, hoe leuker de buurt en hoe meer mensen erop afkomen. Daarom is dat adoptie-idee zo goed.”

Het hoofdkantoor van Albert Heijn reageert terughoudend, nu het initiatief van De Block een grote vlucht lijkt te nemen. “Wij hebben zeker geen plannen om door adoptie de zelfstandige detaillisten in de buurt van al onze 850 supermarkten op de been te houden”, zegt een woordvoerder.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!