Europa neemt Actieplan Detailhandel aan

Het Europees Parlement heeft woensdag het Europees Actieplan Detailhandel aangenomen. Dat rapport roept lokale overheden van lidstaten op de kleinere winkeliers te ondersteunen, om hen niet te laten verdwijnen uit de binnenstad.

Gemeenten moeten onder meer zorgvuldiger zijn bij wie ze belasting heffen, stelt Europarlementariër en initiatiefnemer Dennis de Jong van de SP. "Juist die kleine zelfstandige winkel moet uit de brand geholpen worden."

Eerder deze week werd al bekend dat De Jong voorstander is van het adoptieplan, waarbij grote retailketens kleine zelfstandige detaillisten ondersteunen in plaats van beconcurreren. Dat idee ontstond bij William de Block, mede-eigenaar van vier Albert Heijn-vestigingen in Maassluis en Schiedam. Hij stond winkeliers uit de buurt bij, door bijvoorbeeld een bloemist te helpen bij het innen van openstaande facturen.

Het Europees Parlement roept verder ook op 'de wildgroei aan etiketten op producten en etiketteringsbepalingen aan banden te leggen, en de onderlinge verschillen in nationale wetgeving te verkleinen', weet Detailhandel Nederland. De belangenorganisatie is tevreden met de voorgestelde maatregelen ter ondersteuning van winkeliers. Die zijn volgens secretaris Europa Margriet Keijzer noodzakelijk om winkelgebieden aantrekkelijk te houden.

Detailhandel Nederland roept de Europese Commissie verder op om zo snel mogelijk te starten met de High Level Groep, die de uitvoering van het actieplan gaat monitoren.

Eerder: 'Grote spelers moeten kleintjes helpen'

RetailTrends