'Samenwerking met Voedselbank lost verspilling op'

Supermarkten kunnen door een structurele samenwerking met de Voedselbank voedselverspilling en reststromen op goedkope wijze verminderen. DEEN en Lidl startten hiervoor onlangs een proef. Dat vertelt Salomon Querido aan RetailNews. De voormalig managing director van Super de Boer en Spar België spant zich sinds kort als bestuurslid van de koepel Voedselbanken in voor voedselverwerving.

DEEN en Lidl vervoeren hun retourstromen vanuit hun filialen naar hun distributiecentra. Vandaar gaan de producten naar de distributiecentra van de Voedselbank. Querido ziet louter voordelen van een structurele samenwerking. “Hun afvalstromen worden gereduceerd en ze maken geen stortingskosten omdat de Voedselbank hun restproducten afneemt. Bovendien leidt het tot minder voedselverspilling.”

De pilot loopt bij Lidl-supermarkten in Noord-Holland. Bij succes rolt Lidl de samenwerking volgens Querido landelijk uit. DEEN integreert de samenwerking in dat geval in zijn distributiecentrum. Lidl heeft al vaker samengewerkt met de Voedselbank. In 2012 doneerde de supermarktketen alle ‘oranje’ voedingsmiddelen aan de bank na de vroege uitschakeling van het Nederlands elftal op het EK Voetbal.

Op dit moment doneren Nederlandse supermarkten volgens Querido slechts op incidentele basis hun restproducten aan de Voedselbank. “Vaak gebeurt het bijvoorbeeld op eigen initiatief van een lokale supermarkt, die toevallig iemand kent bij de Voedselbank.” In

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks per inwoner 43,7 kilo voedsel in de vuilnisbak belandt. De Alliantie Verduurzaming Voedsel zoekt binnen de foodbranche naar mogelijkheden om duurzamer om te gaan met eten. De Voedselbank is aangesloten bij dit samenwerkingsverband van vijf brancheorganisaties, waaronder Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Inmiddels is het voor SSK-supermarkten al gemakkelijker om koelverse producten te doneren aan de Voedselbank. Na een donatie ligt de aansprakelijkheid rond voedselveiligheid bij de Voedselbank en niet langer bij de retailer. Vorige maand tekenden Stichting Super Supermarkt Keurmerk (SSK) en de Voedselbank hiervoor een convenant.

Querido pleit daarnaast voor een lagere tarifering voor supermarkten die minder afval produceren. Dat maakt de effecten van efficiënter omgaan met voedselproducten gelijk zichtbaar in het kostenplaatje van retailers. “En dat vormt een extra stimulans. Een retailer die het goed doet, moet daarvoor beloond worden.”

Eerder:
Voedselverspilling in 2014 op de agenda

Lidl geeft gehoor oproep Voedselbank

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!