'Statiegeldsysteem goedkoper dan gedacht'

Het besluit om het statiegeldsysteem per 1 januari 2015 af te schaffen moet worden teruggedraaid. De basis waarop is besloten tot afschaffing is namelijk onjuist. Dat stelt operationeel directeur René Hissink van innameautomatenleverancier Tomra Systems, op basis van een rapport van CE Delft.

Volgens dit onderzoeks- en adviesbureau liggen de kosten van het statiegeldsysteem lager dan werd gesteld tijdens de besluitvorming van de Tweede Kamer en de gemeenten in 2012. Voormalig staatssecretaris van milieu Joop Atsma stelde destijds dat het statiegeldsysteem voor PET-flessen ‘peperduur’ was.

Dat baseerde hij op een rapport van Wageningen UR uit 2012. De kosten van het systeem werden daarin berekend op gemiddeld 5,9 eurocent per fles. Volgens CE Delft komen de kosten echter uit op drie eurocent per fles.

Milieutechnisch en financieel gezien is het statiegeldsysteem een goed systeem, aldus Hissink. “Onze oosterburen hebben niet voor niks geleden om het statiegeld voor PET-flessen niet af te schaffen maar juist uit te breiden met ook kleine PET-flesjes en blikjes.”

Eerder:
'Statiegeld in 2015 afgeschaft'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!