‘Autobranche houdt het zwaar’

Er gaan dit en en volgend jaar nog veel meer autodealers failliet door overcapaciteit en tegenvallende verkopen. In de eerste helft van dit jaar gingen er volgens het CBS meer dan zeventig bedrijven in de autobranche bankroet.

“De helft van de Nederlandse dealerbedrijven draait in de min”, zegt directeur Clem Dickmann van Aumacon, een kenniscentrum voor de autobranche. Maandelijks verdwijnen volgens hem tien tot twintig autobedrijven, waarvan circa vijf dealers. “Daar komt voorlopig geen verandering in, want de marktomstandigheden verbeteren niet.”

Voor herstel van de branche moet volgens hem ongeveer eenderde van de ruim tweeduizend autodealervestingen verdwijnen. “De verkoopaantallen zijn simpelweg te laag.” Waar voorheen jaarlijks 500 duizend nieuwe auto’s werden verkocht, is dat naar verwachting de komende jaren niet meer dan 400 duizend stuks. Daarnaast schaffen consumenten vaker kleinere auto’s waar weinig marge op zit.

Doordat veel autodealers zelf eigenaar zijn van het vastgoed en geen hoge huurkosten hebben, hebben ze de moeilijk marktomstandigheden lange tijd het hoofd kunnen bieden. “Maar het houdt een keer op.”

Vorige week werd dealergroep Koops Furness failliet verklaard. Dat was de tweede grote speler binnen de autobranche die dit jaar in de problemen kwam. In maart werd Pouw Automotive Groep in failliet verklaard. Pouw was naar verkoopaantallen de vierde autodealer van Nederland.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!