Huisvesting kost vijf procent van omzet

Retailers zijn elk jaar gemiddeld vijf procent van hun omzet kwijt aan winkelhuren en schoonmaakkosten. Dat blijkt uit cijfers die het CBS maandag heeft gepubliceerd. Hypotheekrente- en energiekosten zijn in de berekeningen over de omzet van 2012 niet meegenomen.

Gespecialiseerde verkopers van parfum en cosmetica zien met bijna veertien procent van hun omzet het meeste opgaan aan huisvesting. Voor schoenen- en kledingzaken is dat elf procent. Warenhuizen en supermarkten volgen met respectievelijk ruim zeven en drie procent. Omdat webwinkels en postorderbedrijven een klein aantal fysieke verkooppunten hebben, bedragen hun huisvestingskosten nog geen twee procent van de omzet.

De cijfers van het CBS vallen samen met de ophef rond de huurkosten van V&D. Het warenhuisconcern heeft zijn winkeleigenaren onder meer om een huurverlaging gevraagd, omdat de huidige tien procent van de jaaromzet naar eigen zeggen onhoudbaar is. V&D wil terug naar zeven procent van de omzet per filiaal.

De kosten voor huisvesting zijn na personeelskosten de hoogste kostenpost binnen retail. Voor de totale detailhandel vormen personeelskosten dertien procent van de omzet. Winkels die schoenen- en lederwaren aanbieden, zijn hier met 18,1 procent het meeste aan kwijt. De gemiddelde marge van retailers op verkochte producten is volgens het CBS ruim 32 procent.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends