'Winkelier moet boeken openen voor verhuurder'

Retailers moeten omzetcijfers delen met vastgoedeigenaren om de patstelling tussen de twee partijen te doorbreken. Dat zegt voorzitter Jan Meerman van brancheorganisatie INretail in Het Financieele Dagblad. “Ik realiseer me dat ik een flinke steen in de vijver gooi.”

Het onderlinge wantrouwen tussen retailers en vastgoedpartijen is groot, stelt Meerman. Die houding is volgens hem echter niet meer ‘anno 2015’. Door de omzetgegevens kenbaar te maken kunnen winkeliers een beter beeld geven van de plekken waar geïnvesteerd moet worden, waardoor ze volgens Meerman wellicht geholpen kunnen worden met een nieuwe pui of het verbeteren van de bevoorrading.

Retailers delen hun omzetgegevens momenteel nauwelijks, omdat een verhuurder daar volgens secretaris vestigingszaken Jildau Schuilenburg niets mee te maken heeft. De sector heeft er geen behoefte aan dat een vastgoedeigenaar zich bemoeit met de collectie die verkocht wordt of hoeveel omzet uit de webshop gehaald wordt. “Als vastgoedpartijen het zo interessant vinden om een winkel te runnen, moeten ze er zelf een starten.”

Het delen van omzetcijfers is volgens Schuilenberg alleen relevant als de huur daaraan gekoppeld is. Dat gebeurt inmiddels op kleine schaal, ziet zij. “Daar kunnen huurders en verhuurders prima afspraken over maken binnen de huidige huurwetgeving.”

Meerman denkt niet dat deze omzetgerelateerde huren soelaas gaan bieden. Doordat er grote veiligheidsmarges ingebouwd worden wijken de huren volgens de INretail-voorzitter maar twee tot drie procent af van de vaste huren. “Het heil gaat komen van meer transparantie en samenwerking.”

RetailTrends