'V&D betaalt toprente aan eigenaar Sun'

V&D moet acht procent rente betalen over een miljoenenlening van eigenaar Sun Capital. Omdat die rente niet elk jaar afgedragen hoeft te worden maar bij de schuld wordt bijgeschreven, wordt de totale schuld van de warenhuisketen elk jaar miljoenen hoger. Dat concludeert RTL Nieuws uit interne stukken.

Sun Capital werd vijf jaar terug eigenaar van de winkelketen. Sindsdien investeerden de Amerikanen in totaal 165 miljoen euro in V&D, waarvan ruim de helft uit leningen bestaat. De zestig miljoen die onderdeel uitmaken van het laatste reddingsplan bestond voor de helft uit aandelenkapitaal en de andere helft uit leningen.

V&D en Sun Capital willen niet kwijt hoeveel rente er over de inmiddels vier leningen betaald wordt. Uit de interne stukken blijkt echter dat er bij een lening van tien miljoen euro uit 2013 een percentage van acht procent is afgesproken. Dat is opvallend hoog gezien de huidige rentestand, stelt faillissementsdeskundige Marc Udink. Het is volgens hem echter gebruikelijk dat investeerders zo een goed rendement proberen te behalen. “In feite betaalt V&D op deze manier zijn eigen overnamesom.”

Udink denkt dat de rente op de latere leningen vergelijkbaar is met die van 2013. “Waarom zou de uitlenende partij genoegen nemen met een lagere rente, terwijl de risico’s juist groter zijn geworden?” Als de andere drie leningen inderdaad vergelijkbare rentes kennen, moet het warenhuisconcern jaarlijks 6,8 miljoen euro rente betalen aan Sun.

Businessanalist Paul Turken stipte eerder in RetailTrends al aan dat HEMA de kosten van de lening die eigenaar Lion Capital afsloot om de winkelketen te kopen, betaalt. Ook de overlevingsstrijd van warenhuis V&D roept weer vragen op over private equity. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer pleitte onlangs voor het aanpakken van de 'uitwassen' van durfinvesteerders. In het maartnummer van RetailTrends wordt uitgebreid stilgestaan bij wat Nijboer sprinkhanengedrag noemt. Klik hier voor meer informatie over een abonnement.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!