Delhaize ziet jaarwinst halveren

De jaarwinst van supermarktketen Delhaize is in 2014 meer dan gehalveerd door onder meer reorganisatiekosten. Dat blijkt uit definitieve jaarcijfers die het Belgische concern donderdag publiceerde. 

De nettowinst kwam vorig jaar uit op 89 miljoen euro, terwijl er in 2013 nog 179 miljoen euro aan zwarte cijfers in de boeken werd bijgeschreven. De omzet van Delhaize kwam met een plus van 3,7 procent op 21,4 miljard euro uit, dankzij onder meer sterke resultaten in de Verenigde Staten. 

De Nederlandse ceo Frans Muller kondigde vorig jaar een forse reorganisatie aan. Daarbij verliezen achttienhonderd van de zestienduizend Belgische werknemers hun baan. De eenmalige reorganisatiekosten worden geschat op 137 miljoen euro. Dat bedrag moet de vervroegde pensionering en het vrijwillige vertrek van de medewerkers in de komende jaren dekken.

Uit protest tegen de reorganisatieplannen legden medewerkers in het vierde kwartaal het werk neer, waardoor supermarkten meerdere dagen de deuren dicht moesten houden. Onder meer als gevolg van deze stakingen daalde de omzet in België met 6,9 procent naar 1,3 miljard euro. 

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends