Franse supers mogen voedsel niet meer weggooien

Het Franse parlement heeft unaniem een voorstel aangenomen waardoor supermarkten voedsel dat over de datum is niet meer mogen vernietigen. De winkels zijn verplicht een bestemming te zoeken voor de goederen.

De stelt dat het supermarkten uitdrukkelijk verboden is eetbaar voedsel te vernietigen. Supermarkten met meer dan 400 vierkante meter vloeroppervlak moeten daarbij voor juli volgend jaar een contract sluiten met een goed doel. Anders kunnen ze een boete tot maximaal 75 duizend euro krijgen.

Behalve goede doelen worden ook energie opwekken en verwerken tot diervoeding genoemd als bestemming. Om mensen meer bewust te maken van het bredere probleem van voedselverspilling worden ook educatieve trajecten opgezet.

De Franse branchevereniging voor supermarkten ziet de plannen niet zitten. “De wet is verkeerd in zowel doel als opzet, aangezien de grote winkels slechts vijf procent van het voedselafval vertegenwoordigen, maar wel deze nieuwe verplichtingen hebben”, zei hoofd van de organisatie Jacques Creyssel tegen The Guardian. Zij gedragen zich volgens hem al als voedseldonoren. Meer dan 4.500 winkels hebben overeenkomsten met hulpgroepen ondertekend.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends