Winkeldieven hebben het steeds vaker gemunt op babymelkpoeder. Politieagenten vinden daarnaast vaak grote hoeveelheden melkpoeder waarbij sprake is van heling, meldt NOS.
In ruim een jaar tijd ontving de politie ruim negenhonderd meldingen over diefstal van melkpoeder. Een jaar geleden waren er nog nauwelijks meldingen. “Het gaat om georganiseerde misdaad", zegt secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg van Detailhandel Nederland. Het ontbreekt de politie aan capaciteit om de dieven daadwerkelijk aan te pakken, stelt hij.
De winkeldieven verkopen hun gestolen waar vooral aan helers. Zogenoemde runners slaan hun slag bij verschillende retailers, aldus hoogleraar Chinese economie en ontwikkeling Peter Ho. “Ze werken in teams samen. De pakken worden vervolgens naar opslagplaatsen gebracht en verscheept of per vliegtuig vervoerd." Het is een grote handel, stelt hij. "Een pak kost hier in Nederland twaalf euro, in China gaat de prijs vijf, zes keer over de kop."
Sinds het babyvoedingschandaal in China in 2008 kampen retailers regelmatig met lege schappen omdat consumenten babymelkpoeder hamsteren. Albert Heijn en Etos voerden daarom al een maximum in van twee pakken per klant, terwijl fabrikant Nutricia vorig jaar experimenteerde met een vendingmachine voor babymelkpoeder. Een aantal Jumbo-ondernemers stelde daarnaast begin dit jaar een ondergrens in voor de voeding. Klanten moeten eerst voor een minimumbedrag aan boodschappen doen voordat ze babymelkpoeder mogen aanschaffen. "Het is puur om de handelaren weg te werken en dat is gelukt", aldus de supermarkteigenaar. “De schappen liggen weer vol en vaste klanten kunnen weer kopen."
Reacties 0