Verkapte overname Delhaize bezorgt Belgen kater

In België heerst een gevoel van ontgoocheling na de bekendmaking van de fusie tussen Ahold en Delhaize. Hoewel de ketens benadrukken dat het om een fusie van gelijken gaat, gaat het volgens de Belgen om een overname.

"Om het een fusie te noemen in plaats van een overname is een lepel suiker om de pil te slikken", zegt de Belgische ceo Vincent Germyns van Binck Bank in De Financiële Telegraaf. De hoogste posten binnen Ahold Delhaize zijn bijvoorbeeld weggelegd voor Ahold-ceo Dick Boer en cfo Jeff Carr. Daarnaast komt het hoofdkantoor in Nederland en krijgen Ahold-aandeelhouders 61 procent van de combinatie in handen. “Het wringt dat met Delhaize weer een traditierijk Belgisch Bel20-bedrijf opgeslorpt wordt door een buitenlandse concurrent en dat ons land op die manier alweer het beslissingscentrum van een belangrijke onderneming én grote werkgever verliest”, vat dagblad De Tijd het sentiment samen in een commentaar.

Delhaize zag zijn beurskoers na de aankondiging van de fusie met ruim zeven procent dalen. Beleggers vinden het bedrag te laag dat Ahold neertelt voor het concern. Beleggers krijgen voor elk aandeel Delhaize 4,75 aandelen van Ahold. Daarmee komt het er op neer dat Ahold 9,3 miljard euro betaalt voor de Belgische keten, rekent Het Financieele Dagblad voor.

Boer is niet bang dat de fusie in gevaar komt door de Belgische sentimenten. De ketens delen volgens hem dezelfde waarden en dezelfde focus op de klant. "Het gaat ook niet alleen om kostenvoordelen. We kunnen ook veel innovaties doorvoeren, bijvoorbeeld met onlineverkopen en met kleine winkelformats." Als de fusieovereenkomst alsnog van tafel gaat, betaalt Ahold danwel Delhaize de andere partij een vergoeding van 150 miljoen euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!