Inflatie blijft op één procent

De Nederlandse inflatie lag vorige maand op één procent, hetzelfde niveau als in juni. Waar in de eerste maanden van dit jaar een stijgende lijn te zien was, is de inflatie de laatste drie maanden stabiel. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

Waar duurdere vliegtickets en vakantieaccommodaties een maand eerder nog voor een kleine daling van de inflatie zorgden, hebben ze nu een verhogend effect. Ook de prijs van voedingsmiddelen stuwde de inflatie.

Voedingsmiddelen, kleding en schoeisel zijn stuk voor stuk duurder dan vorig jaar. De prijs van voedingsmiddelen is met 0,7 procent gestegen, waar kleding en schoeisel 0,2 procent duurder zijn. De prijzen van die laatste groep lag tot vorige maand nog steeds onder die van vorig jaar.

De inflatie ligt inmiddels bijna twee jaar onder de twee procent. Het niveau ligt nog altijd boven het gemiddelde in de eurozone. Volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) is de inflatie in ons land gestegen naar 0,8 procent, waar het gemiddelde in de eurozone op een half procent ligt.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends