In een inpandige Gall & Gall en Borrelshop in Noord-Brabant moet voortaan een leidinggevende fysiek aanwezig zijn. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald in een zaak die was aangespannen door vakvereniging SlijtersUnie.

In de inpandige slijterijen van Albert Heijn in Someren en Emté in Sint-Oedenrode is geen chef aanwezig met specialistische kennis. Dat is in strijd met de Drank- en Horecawet, aldus de SlijtersUnie. Beide gemeenten vonden het echter voldoende dat er een leidinggevende in de supermarkt is en oproepbaar is.

Als gevolg van de uitspraak moeten de gemeenten de slijterijen controleren op de aanwezigheid van een leidinggevende en indien nodig een boete opleggen. Zowel Albert Heijn als Emté en de gemeenten beraden zich nog op de uitspraak.

Als dit oordeel overeind blijft, kan dit betekenen dat meer supermarkten hun personeelsbeleid omtrent de slijterij moeten wijzigen. In veel gevallen komt een supermarktmedewerker alleen naar de slijterij als er een klant is. Op die manier worden de personeelskosten gedrukt en dat is volgens de SlijtersUnie oneerlijke concurrentie ten opzichte van reguliere slijterijen.

De organisatie gaat de gemeenten met onbemande slijterijen een handhavingverzoek sturen. Ons land telt circa achthonderd inpandige slijterijen.