​Rechter vernietigt faillissement Skooter

Het gerechtshof in Den Bosch heeft vrijdag het faillissement van kledingketen Skooter vernietigd. De retailer werd vorig jaar september failliet verklaard.

"Concreet betekent dit dat moederconcern HSK herleeft. De volgende stap is het onderzoeken van de mogelijkheden, waaronder een herstart van Skooter", zegt advocaat Herman Loonstein tegen RetailNews.

Skooter had ten tijde van het faillissement achttien vestigingen. Door het faillissement verloren honderd medewerkers hun baan.”We stonden net op het punt om onze keten flink uit te breiden met meer winkels”, stelt bestuurder Lex Hes. “We gaan de geleden schade drie miljoen euro verhalen op de partij die ons failliet heeft laten verklaren.” Bosma Plafonds & Wanden uit Drachten heeft volgens hem gepersisteerd bij het faillissement, ondanks het feit dat de retailer een openstaande rekening had betaald.

Loonstein plaatst daarnaast vraagtekens bij de werkwijze van de curatoren. Hij wijst op een vordering van zesduizend euro, terwijl de keten rond de faillissementsdatum voor tweehonderdduizend euro aan betalingen had gedaan. “Toch hebben de curatoren direct een nieuwe wintercollectie met een verkoopwaarde van 1,3 miljoen euro voor een habbekrats met kortingen tot zeventig procent verkocht.”

De curatoren deden verder de inventaris met een waarde van vijftigduizend euro uit een nieuwe winkel voor tweeduizend euro van de hand. Ook gingen winkels op slot zonder het vonnis van de rechter af te wachten. “Verontrustender nu echter is dat de curatoren na het vernietigen van het faillissement weigeren het banktegoed van 170 duizend euro over te maken naar mijn cliënt”, aldus de advocaat.

De nietigverklaring komt niet geheel onverwachts. De Hoge Raad oordeelde eerder al dat Skooter niet failliet had verklaard mogen worden, omdat Hes niet voldoende kans heeft gehad om zich te verdedigen. Desondanks noemt Loonstein de uitspraak 'baanbrekend'. "Voor het eerst is nu bepaald dat een faillissement kan worden teruggedraaid als een onderneming die bij verstek failliet is verklaard, zijn vorderingen heeft betaald. Dat is uniek."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!