31 gemeenten sluiten een RetailDeal om samen met lokale winkeliers aantrekkelijke winkelgebieden te realiseren. Die worden vandaag in het bijzijn van minister Henk Kamp van Economische Zaken ondertekend. Dat heeft stuurgroepvoorzitter Marijke van Hees laten weten op het Jaarcongres RetailAgenda.

In maart werd bekendgemaakt dat vijftig gemeenten nog dit jaar afspraken gingen maken om leegstand tegen te gaan. Dat streven is vanwege tijdgebrek niet gehaald, maakt Van Hees duidelijk. “Maar er zitten nog minstens dertig RetailDeals in de pen. En dat mogen er ook veertig zijn.”

Bij een RetailDeal ontwikkelen gemeenten een visie waar ze heen willen met hun winkelgebieden, aldus voorzitter Jan Meerman van Detailhandel Nederland en INretail. “En spreken ze af dat ze met alle betrokken partijen om de tafel gaan om die visie in de praktijk ook waar te maken.”

De inhoud van een RetailDeal verschilt per gemeente. Zo spreken verhuurders en winkeliers af om marktconforme huren toe te passen in plaats van de winkelhuren te baseren op historische prijzen en gaat een aantal gemeenten met vastgoedeigenaren en winkeliers aan de slag om overbodige vierkante meters winkelruimte terug te dringen.

De helft van de Nederlandse gemeenten worstelt volgens Meerman met zijn detailhandelsbeleid, terwijl alleen in een omgeving waarin alles klopt een winkelier kan excelleren. Geen ondernemer is alleen van de eigen winkel afhankelijk, stelde hij eerder op RetailWatching. “Goede horeca, aantrekkelijke pleinen, parkeergelegenheden, een veilig gevoel. En als de gemeente dat te weinig in beeld heeft, heb je als ondernemer een probleem.”

Gemeenten met een RetailDeal:

AlkmaarHelmondNijmegen
BeverwijkHoekse WaardRijswijk
BredaHilversumRoermond
Den BoschHoutenSchiedam
DordrechtLeeuwardenSittard-Geleen
EdeLeidse regioSteenwijk
Geldrop-MierloLochemTilburg
GoudaMeppelVenray
GroningenNoordwijkZaanstad
HaaksbergenNijkerkZandvoort
Hardenberg