​Inflatie stijgt een fractie

De Nederlandse inflatie is in november gestegen naar 0,7 procent. Dat blijkt uit cijfers die het CBS donderdag publiceerde.

In de maand oktober lag de inflatie nog op 0,6 procent, waar eerst werd uitgegaan van 0,7 procent. Het inflatiecijfer over oktober is echter bijgesteld doordat het woningwaarderingsstelsel voor woningen in de gereguleerde huursector is aangepast. Daardoor daalt de gemiddelde huurstijging, waardoor de inflatie wordt gedrukt. In september kwam de inflatie ook uit op 0,6 procent.

De stijging in november is vooral het gevolg van de prijsontwikkeling van benzine. Hoewel de benzineprijs in november 7,3 procent lager was dan een jaar eerder, was de prijsdaling in oktober groter. Toen was de prijsdaling op jaarbasis 11,8 procent. Zonder de prijsontwikkeling van voeding, alcohol en tabak mee te rekenen komt de inflatie in november uit op 1,2 procent. Vorige maand was dat nog 1,4 procent.

De inflatie in ons land ligt nog steeds boven het gemiddelde in de eurozone. Volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) lag de inflatie in Nederland op 0,4 procent, net als in oktober. De inflatie in de eurozone lag in november op 0,1 procent.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!