De Amerikaanse rechtbank heeft het reorganisatieplan van American Apparel goedgekeurd. Daarmee is tegelijkertijd het overnamebod van oprichter en voormalig ceo Dov Charney definitief van de baan.
De reorganisatie houdt in dat de schuldeisers 230 miljoen dollar aan obligaties omzetten in aandelen. De schuldeisers hadden dit plan twee weken geleden al goedgekeurd. De kledingketen komt in handen van een aantal verschillende hedgefunds en het aandeel van Charney verdwijnt uit het bedrijf. De oud-eigenaar liet weten niet in beroep te gaan. Hij had een overnamebod van driehonderd miljoen dollar gedaan.
De kledingketen maakte gebruik van de zogenoemde Chapter 11-constructie. Hierbij kan een Amerikaans bedrijf een reorganisatie starten en aansturen, onder toeziend oog van de rechtbank. Nu die zijn zegen heeft gegeven, wordt verwacht dat American Apparel snel uit het faillissement komt.
American Apparel schrijft sinds 2010 rode cijfers. Ceo Paula Schneider probeert het tij te keren voor de noodlijdende keten. Zij trad eind 2014 aan, nadat de controversiële oprichter Dov Charney aan de kant was gezet. Hij raakte gedurende zijn bewind meerdere malen in opspraak vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie. American Apparel beschikt over zo'n 260 vestigingen, verdeeld over negentien landen. De Amerikaanse keten heeft in Amsterdam twee winkels en een shop-in-shop in de Bijenkorf.
Reacties 0