De doorstart van retailers als Perry Sport en Scapino leidt tot onbegrip bij CNV. De vakbond pleit voor een herziening van de faillissementswet. “Op dit moment worden grote groepen werknemers met doelbewuste willekeur aan de kant geschoven”, zegt voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen. “Er moet een einde komen aan dit kersenplukgedrag.”
De blijdschap over de doorstart van een winkelketen is volgens Fortuin meestal onterecht, omdat veel werknemers ‘door de nieuwe eigenaar buiten de deur worden gewerkt’. Vooral personeel dat er langer dan zeven jaar werkt of ouder is dan dertig jaar zou geen kans hebben op een nieuw dienstverband.
De vakbondsvoorzitter spreekt van onwelriekende bedrijfsovernames. “De voorbeelden die ik kreeg aangereikt over bijvoorbeeld Perry Sport en Scapino, over hoe het er écht aan toe gaat, zijn schrijnend”, stelt hij. “Het leed achter sommige voordeuren is echt onbeschrijfelijk.”
CNV wil de rol van de vakbonden in de faillissementswet vergroten. De curator kan bijvoorbeeld verplicht worden om de keuze van overnamekandidaten aan hen voor te leggen. “Daardoor wordt de uitkomst voor werknemers gunstiger”, aldus Fortuin.
Miss Etam-eigenaar Rens van de Schoor heeft in het aprilnummer van RetailTrends eveneens kritiek op de faillissementswet. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat de doorstarter een fikse transitievergoeding moet betalen aan personeel, dat in een later stadium alsnog de wacht wordt aangezet. Daarom is het volgens Van de Schoor beter om van duizend man terug te gaan naar vierhonderd, dan naar vijfhonderd en later verder reorganiseren. “Als er alsnog een probleem zit in die honderd medewerkers, moet je de rekening over het verleden betalen.”
Reacties 0