Er zit onvoldoende geld in de boedel van Macintosh Retail Group om alle schuldeisers af te betalen. Het faillissementstekort bedraagt voorlopig ruim 37,5 miljoen euro, zo laten curatoren John Huppertz en Ben Meijs weten in het tweede faillissementsverslag.
Net als bij het faillissement van V&D zijn de Belastingdienst en het UWV twee grote schuldeisers. Samen moeten zij nog meer dan dertien miljoen euro terugkrijgen. Andere voorlopig erkende preferente schuldvorderingen zijn afkomstig van 35 voormalige werknemers van Macintosh. Zij hebben recht op in totaal bijna 128 duizend euro.
Verder zijn er nog 764 andere schuldeisers, die gezamenlijk voor 23 miljoen euro aan vorderingen hebben ingediend. Bijna de helft daarvan staat achter de naam van Scapino. Opgeteld zijn er voor ruim 36 miljoen euro aan vorderingen binnengekomen bij de curatoren. Doordat er al een tekort op de boedelrekening van meer dan een miljoen euro is, valt het faillissementstekort nog hoger uit.
Uit het faillissementsverslag blijkt verder dat Ziengs bijna vier ton extra heeft betaald voor de overname van Scapino. Dat bedrag, betaalt voor extra voorraad, komt bovenop de ruim achttien miljoen euro die er al werd neergelegd voor de failliete schoenenketen.
Scapino heeft niet alle gewenste winkels kunnen doorstarten, blijkt uit het overzicht van de curatoren. Zo moest de winkel in Driebergen ontruimd worden, toen een poging tot een indeplaatsstelling door de rechter werd afgewezen. In Hardenberg bereikte de nieuwe eigenaar na een dagvaarding wel een nieuwe huurovereenkomst, terwijl er over de winkel in Huizen later dit jaar een beslissing valt.
Scapino is niet de enige doorstarter die een winkel moest afstaan. Zo wilde Nelson graag de winkel van Dolcis aan de Lijnbaan in Rotterdam behouden, maar de verhuurder dwong de schoenenketen via een kort geding die te ontruimen. Over het Rotterdamse pand wordt later dit jaar nog een definitief besluit genomen door de rechtbank, evenals over de winkel aan de Oudegracht in Utrecht.
Reacties 0